Taijischool OneMoves

 

Zoekwoorden

Taichi tai chi

taijiquan

Qigong chi kung

Kung Fu

Aikido

Oefeningen

lichaamsbeweging

Meer bewegen

lichaamstraining training

gezondheid mindfulness

meditatie spiritualiteit

yoga hathayoga poweryoga kaimen

sifu master

tao taoisme lao tse

lao jia er lu

spiritueel spiritualiteit boeddha boeddhisme

mindfulness in motion

Taijischool OneMoves verzorgt wekelijks lessen in Chen stijl taijiquan (tai chi chuan) in Baarn en omgeving (midden-Nederland). Leraar Nol Twigt geeft daarnaast demonstraties, workshops en cursussen voor allerlei organisaties en bijeenkomsten.

Gewoon doorgaan in zomervakantie 2018

Taijiquan is training die je in principe altijd blijft doen, je hele leven lang. Niet omdat het moet, maar omdat het heel effectief is en steeds leuker naarmate je het langer doet. De taiji-lessen van OneMoves gaan dan ook in principe altijd door. Dus als je deze zomervakantie behoefte hebt aan gezond bewegen, kom dan taijiquan proberen!


Workshop Frank Marquardt

In het weekend van 25 en 26 augustus geeft Frank Marquardt een workshop in Eekeren, België (bij Antwerpen).

Deze workshop is zeer aan te bevelen voor iedereen die kennis wil maken met Chen stijl taijiquan op hoog niveau.


Voor de Frank Marquardt workshop kan je inschrijven bij Donald Vermeulen (70 euro per dag, met 10 euro korting voor WCTAG leden)


STN Taijiquan Festival 2018

Het regelen van de workshops van het Taijiquan Festival is na het succes van 2017 nu al weer begonnen. De datum is 10 november. Plaats van handeling is net als vorig jaar Sportcentrum Olympos in Utrecht.

Stuur mij even een mailtje als je een tip hebt voor een taijiquan of qigong leraar die een interessante workshop kan geven.


Kijken of taijiquan iets voor jou is?

Kom gewoon een keer een les meedoen. Kijk op de lessenpagina welke tijd je het best uitkomt. Je hoeft je niet van te voren op te geven, maar als je even laat weten wanneer je komt hou ik je op de hoogte of de les doorgaat en waar.

Laat je niet beïnvloeden door eerdere ervaringen met taijiquan. Elke leraar is een beetje anders en Chen stijl is ook anders. ‘Gedemystificeerde taijiquan’ noemen we het. Geen sprookjes maar hard werken aan correcte houdingen, correcte bewegingen en de onderliggende taiji-principes.


Over Taijiquan (T’ai Chi)

Bijna elke taiji-school geeft op haar website een uitleg over wat taijiquan is. Is taijiquan zo moeilijk te definiëren, of maakt iedereen er zijn eigen verhaal van? Ik geef je een selectie van feiten die je in alle literatuur over taijiquan wel zo’n beetje kunt terugvinden.


Geschiedenis 

Taijiquan is 400 jaar geleden tot ontwikkeling gekomen als vechtkunst in China. Geleidelijk aan zij de gezondheidsaspecten van taijiquan meer op de voorgrond gekomen. De meeste taijischolen in West-Europa benadrukken de gezondheid. In Oost-Europa beschouwt men taijiquan vooral als een superieure vechtkunst.


Leer der veranderingen

Om taijiquan te begrijpen is het belangrijk te weten dat taijiquan voortkomt uit de 2500 jaar oude taoïstische ‘Leer der Veranderingen’. Een basis idee is: ‘als je meegaat met elke verandering kan je niet geraakt worden’.

Niet geraakt worden wordt gezien als de gunstigst haalbare uitkomst van een gevecht.

De taijquan manier van bewegen is ontworpen met het doel elke verandering te gebruiken om in een voordelige positie te komen: ‘maak van elk nadeel je voordeel’ (variant op uitspraak van J. Cruijff).


Doel en resultaat

Taijiquan heeft doelen op verschillende niveau’s. Op een concreet niveau is het doel je lichaam zo te conditioneren dat je ‘innerlijke kracht’ ontwikkelt. Het verschil tussen uiterlijke en innerlijke kracht is dat uiterlijke kracht voortkomt uit (spier-) spanning terwijl innerlijke kracht een gevolg is van een subtiel soort ontspanning.

De basishouding is: rechtop en ontspannen. Onder je middenrif ben je zwaar en stevig. Boven je middenrif ben je licht en open. Dit noemt men yang beneden, yin boven. Het resultaat is geestelijke ontspanning en een goede doorstroming van qi (‘levensenergie’). Het resultaat daar weer van is eeh goede gezondheid op alle vier niveaus (fysiek, mentaal, sociaal, spiritueel).


Nieuws

This is the website of the taijiquan school OneMoves. Instructor Nol Twigt teaches Chen style tai chi chuan in the center of the Netherlands.


For information on Chen Style Taijiquan you can visit the (English) websites further in the lineage: Ben Milton or Chen Xiaowang.

Beginnen met T’ai Chi (Taijiquan)?

Maak een keuze uit de wekelijkse lestijden. In alle lessen trainen beginners en gevorderden samen. De groepen zijn niet groot (maximaal ongeveer 10 leerlingen). Een losse les kost € 12,50. Voor € 50,- per maand mag je naar elke OneMoves les komen. De meeste leerlingen volgen twee of meer lessen per week.

De lessen zijn in de buitenlucht, behalve als het te nat, te koud of te donker is. 


Aanmelden?

Gewoon een keer langskomen mag altijd, maar als je even belt of mailt voordat je langskomt hou ik je op de hoogte van lessen die verplaatst zijn of om wat voor reden dan ook niet doorgaan.


Redenen om met taijiquan te beginnen

Mensen kunnen om heel uiteenlopende redenen taijiquan beoefenen. Voor de één gaat het om meer bewegen, dus om gezondheid, een ander gaat het om prestatieverbetering, weeer een ander is geïnteresseerd in het diepe achterliggende gedachtegoed. Bijna niemand beoefent taijiquan nog puur als vechtkunst.

Bij velen is de aanleiding een lichamelijke kwaal of een trauma. In het algemeen geldt: hoe eerder je met taijiquan begint, hoe verder je ermee komt. Maar ook deelnemers die pas op hun tachtigste beginnen kunnen er veel baat bij hebben.


Twijfels?

Kom een keer meedoen om te kijken of het ‘klikt’. In termen van gezondheid is taijiquan een investering die zich ruimschoots terugbetaalt. Maar of je het leuk vindt om te doen merk je pas als je het probeert. Ook als je het al een keer geprobeerd hebt is het goed om opok eens bij andere leraren te kijken. De taiji-stijlen verschillen en ook binnen een bepaalde stijl zal de ene leraar je meer aanspreken dan de andere.

Bewegen en ontspannen en ontspannen bewegen