Taijischool OneMoves

 

Zoekwoorden

Taichi tai chi

taijiquan

Qigong chi kung

Kung Fu

Aikido

Oefeningen

lichaamsbeweging

Meer bewegen

lichaamstraining training

gezondheid mindfulness

meditatie spiritualiteit

yoga hathayoga poweryoga kaimen

sifu master

tao taoisme lao tse

lao jia er lu

spiritueel spiritualiteit boeddha boeddhisme

mindfulness in motion

Taijischool OneMoves verzorgt wekelijks lessen in Chen stijl taijiquan (tai chi chuan) in Baarn en omgeving (midden-Nederland). Leraar Nol Twigt geeft daarnaast demonstraties, workshops en cursussen voor allerlei organisaties en bijeenkomsten.

Kijken of taijiquan iets voor jou is?

Kom gewoon een keer een les meedoen. Kijk op de lessenpagina welke tijd je het best uitkomt. Je hoeft je niet van te voren op te geven, maar als je even laat weten wanneer je komt hou ik je op de hoogte of de les doorgaat en waar.

Met een serie uitgekiende oefeningen conditioneren we lichaam en geest opnieuw volgens de taiji-principes: rechtop en ontspannen, zowel in stilstand als in beweging.


Over Taijiquan (T’ai Chi)

Bijna elke taiji-school geeft op haar website een uitleg over wat taijiquan is. Is taijiquan zo moeilijk te definiëren, of maakt iedereen er zijn eigen verhaal van? Ik geef je een selectie van feiten die je in alle literatuur over taijiquan wel zo’n beetje kunt terugvinden.


Geschiedenis 

Taijiquan is 400 jaar geleden tot ontwikkeling gekomen als vechtkunst in China. Geleidelijk aan zij de gezondheidsaspecten van taijiquan meer op de voorgrond gekomen. De meeste taijischolen in West-Europa en Noord-Amerika benadrukken de gezondheid. In het Oosten beschouwt men taijiquan vooral als een vechtkunst en komen de gezondheidsaspecten op de tweede plaats.


Leer der veranderingen

Om taijiquan te begrijpen is het belangrijk te weten dat taijiquan voortkomt uit de 2500 jaar oude taoïstische ‘Leer der Veranderingen’. Toegepast op vechtkunst zegt men: ‘als je meegaat met elke verandering kan je niet geraakt worden’.

Niet geraakt worden ziet men als de meest gunstige uitkomst van een gevecht.

De taijquan manier van bewegen is ontworpen met het doel elke verandering te gebruiken om in een voordelige positie te komen: ‘maak van elk nadeel je voordeel’ (variant op uitspraak van J. Cruijff).


Doel en resultaat

Taijiquan heeft doelen op verschillende niveau’s. Algemene doelen zijn gezond oud worden en prestatieverbetering. Meer specifiek proberen we met taijiquan je lichaam en geest opnieuw te conditioneren. Uitgangspunt is maximale ontspanning. Geen spier wordt gebruikt als dat niet nodig is. Dit betekent dat de lichaamshouding in principe rechtop is. Aan de juiste lichaamshouding besteden we veel aandacht, zowel in stilstaande houdingen als in bewegingen.

Op mentaal niveau wordt het ultieme niveau van ontspanning gekenmerkt door het tot stilstand brengen van je gedachtenstroom.

Hoe meer aan deze twee voorwaarden wordt voldaan, hoe meer je in staat bent om energiestromen in je lichaam te voelen en te sturen.


Nieuws

This is the website of the taijiquan school OneMoves. Instructor Nol Twigt teaches Chen style tai chi chuan in the center of the Netherlands.


For information on Chen Style Taijiquan you can visit the (English) websites further in the lineage: Ben Milton or Chen Xiaowang.

Beginnen met T’ai Chi (Taijiquan)?

Maak een keuze uit de wekelijkse lestijden. In alle lessen trainen beginners en gevorderden samen. De groepen zijn niet groot (maximaal ongeveer 10 leerlingen). Een losse les kost € 12,50. Voor € 50,- per maand mag je naar elke OneMoves les komen. De meeste leerlingen volgen twee of drie lessen per week.

De lessen zijn in de buitenlucht, behalve als het te nat, te koud of te donker is. 


Aanmelden?

Gewoon een keer langskomen mag altijd, maar als je even belt of mailt voordat je langskomt hou ik je op de hoogte van lessen die verplaatst zijn of om wat voor reden dan ook niet doorgaan.


Redenen om met taijiquan te beginnen

Mensen kunnen om heel uiteenlopende redenen taijiquan beoefenen. Voor de één gaat het om meer bewegen, dus om gezondheid, een ander gaat het om prestatieverbetering, weer een ander is geïnteresseerd in toepassing van de taoïstische principes. Bijna niemand beoefent taijiquan nog puur als vechtkunst. Een hele goede reden om met taijiquan te beginnen is dat je de taiji-bewegingen gewoon mooi vindt.


Meedoen

Je kunt altijd een keer mee komen doen om te kijken of je het leuk vindt.

Taijiquan kent verschillende stijlen en binnen elke stijl ontwikkelen leraren hun eigen manier van lesgeven. Een goede ‘klik’ met de leraar is noodzakelijk om taijiquan te leren.

OneMoves is via grootmeester Chen Xiaowang rechtstreeks aangesloten op de oudste erkende bron van Taiiji-kennis: de Chen familie in het dorpje Chen Jiagou. De ‘lao jia’ is ruggengraad van de lessen. Lao jia betekent letterlijk ‘oude vorm’. En dit is ook werkelijk de oudste bekende serie taiji-bewegingen.

Bewegen en ontspannen en ontspannen bewegen